19th Column for De Juwelier Magazine - Bitcoin: Een Nieuwe Tulpenmanie

Bitcoin was the buzz word in 2017! For trade magazine De Juwelier I have had the honor to write columns the last three years, six each year. You can find every single article in PDF format on the Oak Consultancy page.
Multiple requests have come in to post the articles as a blog post as well. So, I have decided that for the first post of 2018, my 19th column for the magazine, will also be published here as well.

To download the PDF, please click here.

Magazine got launched 23 February 2018 in physical format (there is a typo in the footer of the page - it says by accident 2017):

Trade magazine De Juwelier with column by Oak Consultancy

"BitCoin: Een Nieuwe Tulpenmanie

BIJNA VIER EEUWEN NA HET BARSTEN VAN DE EERSTE SPECULATIEVE ECONOMISCHE BUBBEL ZIJN WIJ GETUIGE VAN EEN NIEUWE ‘TULPENMANIE’. HET IS U VAST NIET ONTGAAN DAT IN HET AFGELOPEN JAAR DE CRYPTOCURRENCY BITCOIN VAN € 819,- IS GESTEGEN NAAR € 11.712,- EEN GROEI VAN 1.374%! ONDANKS DAT IK EEN ZEER GROTE FAN BEN VAN BLOCKCHAIN TECHNOLOGIE EN ACHTER HET CONCEPT VAN CRYPTO-CURRENCIES STA, BEN IK BANG DAT ER HEEL VEEL MENSEN FINANCIEEL GAAN BLOEDEN ZODRA ER EEN CORRECTIE KOMT OP DE KOERS VAN BITCOIN, ZOALS NU AL EEN BEETJE HET GEVAL IS. MAAR ZOALS EEN VOETBALLEGENDE ALTIJD RIEP: ELK NADEEL HEEFT ZIJN VOORDEEL. U ALS JUWELIER KUNT BITCOIN GAAN ACCEPTEREN ALS BETAALMIDDEL EN ER ZO VOOR ZORGEN DAT SPECULANTEN HUN WINSTEN IN UW ZAAK OMZETTEN IN PRACHTIGE HORLOGES EN JUWELEN VOORDAT DIE CORRECTIE ER KOMT.

We kunnen concluderen dat het buzzwoord van 2017 BitCoin was. Wat is BitCoin nou eigenlijk? Voordat wij hier dieper in duiken is het belangrijk om het systeem dat dit faciliteert, de blockchain, te begrijpen. Simpel uitgelegd is een blockchain een systeem waar er geen centraal regulerende partij is. Betalingen werken zo: per-soon A wil geld sturen naar persoon B. Die transactie wordt een ‘block’ genoemd. Het block wordt naar alle partijen in het netwerk gestuurd, welke vervolgens de transactie moeten goedkeuren. Zodra dit is gebeurd, wordt het block toegevoegd aan de lijst met goedgekeurde transacties, de zogenaamde ‘chain’, en het geld gaat van A naar B. Dit systeem zorgt ervoor dat er 100% transparantie is en er theoretisch niet gefraudeerd kan worden.

Er zijn ook andere toepassingen denkbaar voor het blockchainsysteem, bijvoorbeeld bij contracten, tickets, intellectueel eigendom en meer. In onze branche zou het gebruikt kunnen worden om de handel in diamanten en edelmetalen transparanter te maken. Alhoewel een blockchainsysteem ook anders kan functioneren dan als valuta/betaalmiddel, kan een cryptocurrency niet functioneren zonder een blockchain.

In 2008 werd BitCoin als ‘electronic cash system‘ geïntroduceerd door een onbekende persoon/groep die handelde onder de naam Satoshi Nakamoto. De oprichter(s) bleven opzettelijk anoniem, want het Bitcoin-concept is betrouwbaar zonder een centrale autoriteit als een bank of overheid. Om BitCoin te gebruiken hoef je niet een bepaalde persoon of instantie te vertrouwen, maar gaat het om het collectief wat communiceert via een blockchain. Het internettijdperk had een nieuwe betaalmiddel nodig en het uitgangspunt van BitCoin was dan ook: hoe maken wij een geschikte valuta zonder dat men blind hoeft te vertrouwen op de initiatiefnemers ervan? Dit dilemma – hoe werk je samen zonder dat je weet in welke mate de andere betrokkenen te vertrouwen zijn – staat al enige decennia bekend als het Byzantijns Generaals Probleem. Vertaald naar BitCoin komt het neer op: hoe weet je dat er met een BitCoin-overboeking niet gerommeld is? Dat bijvoorbeeld een slimme hacker niet stiekem een programmaatje heeft geschreven om elke BitCoin vaker te kunnen spenderen?

De architect van BitCoin heeft de daarvoor een oplossing gevonden en gaf dit de benaming Blockchain. Alle computers wereldwijd die een stukje speciale software draaien vormen samen die Blockchain. Het komt er op neer dat álle transacties met BitCoins aan ál die duizenden computers wordt doorgegeven, zodat élke deelnemende pc exact weet welke transacties er hebben plaatsgevonden. Kortom: als je zelf iets weet, hoef je niet te vertrouwen op een ander. Hoe goed dit concept werkt zou je kunnen afleiden uit het gegeven dat de Blockchain nog nooit gekraakt is. Maar nog belangrijker: nog niemand heeft (in theorie) de logica erachter onderuitgehaald.

Waarom zie ik het dan toch als een nieuwe Tulpenmanie? Tot nu klinkt het zeer revolutionair en goed doordacht. Veel criticasters beweren dat het geen betaal-middel is, maar als wij kijken naar de functie en criteria van geld is BitCoin wel degelijk geld. De functies van geld zijn; geld is een ruilmiddel, geld is een rekeneenheid en geld is een oppotmiddel. De criteria van geld zijn; het is houdbaar, want geld bederft niet; het is deelbaar, namelijk twee halfjes zijn exact even veel waard als een hele; het is draagbaar, is het te transporteren of te verhandelen; en het is schaars omdat niet eenvoudig is na te maken en/of omdat de beschikbaar-heid is gelimiteerd.

Als wij de functie en criteria van geld bestuderen lijkt het erop dat BitCoin daadwerkelijk geld is. En, een decennium na oprichting van BitCoin is het niet alleen een betaalmiddel tussen personen, maar kan men daadwerkelijk afrekenen in fysieke en online winkels. Persoonlijk ben ik van mening dat cryptocurrencies zeker toegevoegde waarde bieden, maar cryptocurrencies die geen onderliggende monetaire waarde hebben en zo een gigantische groei doormaken in valutawaarde zijn gedoemd om te crashen. Van oudsher had geld een monetaire waarde, want munten waren van echte edelmetalen gemaakt. Waardepapieren vertegenwoordi-gen daarna een bepaald gewicht in een edelmetaal. Tegenwoordig vertrouwen wij overheden en economieën om de waarde van geld te garanderen. Ondanks dat BitCoins schaars zijn - er zijn er maar 21 miljoen van - duidt een dergelijk explosie-ve koersstijging op kuddegedrag en FOMO, het zogenaamde Fear Of Missing Out. Er zijn inmiddels ruim 1.000 andere cryptocurrencies, waarvan er vele mislukken, en anderen zelfs tekenen van oplichting hebben. Er zijn twee netwerken die hun blockchain anders ingericht hebben en momenteel veel succes hebben: Ethereum en IOTA. Die groeien ook relatief hard in de slipstream van BitCoin, maar deze laatste blijft de meeste aandacht krijgen.

Nu hoor ik u al denken, dit is allemaal heel leuk, maar wat kan ik hier als juwelier mee? Mijn advies is om zeker geen BitCoins te kopen, die zijn inmiddels al te veel in waarde gestegen. Maar ik adviseer u wel om een digitale portemonnee (wallet) te openen, te leren hoe de blockchain werkt en hoe u transacties kunt verwerken. Als juwelier adviseer ik u vervolgens om BitCoin te gaan accepteren als betaalmiddel. Als u geen webshop heeft kunt u gewoon uw klanten het unieke nummer of de QR-code van uw wallet doorgeven - zo simpel is het. Een goede wallet is Coinbase.

Mocht u wel een webshop hebben, dan kunt u betalingen accepteren via het Nederlandse Mollie. Bij Ace Juweliers werken wij met het Amerikaanse BitPay, een van de grootste partijen in de wereld. Mocht u de smaak helemaal te pakken hebben en wilt u toch op persoonlijke titel BitCoin en andere cryptocurrencies gaan kopen, dan raad ik aan dit te doen via de exchange Kraken.

Reageren op deze column is mogelijk door een e-mail te sturen naar alon [at] oakconsultancy.com of te bellen naar Oak Consultancy, tel. +31202602100. Aanvullende informatie is ook beschikbaar op OakConsultancy.com."

 

Leave a Reply