26th column for trade magazine De Juwelier - Koffiedik kijken in 2019

This is already my 26th column for trade magazine De Juwelier. I have had the honor to write columns the last four years, six each year. You can find every single article in PDF format on the Oak Consultancy page.

Last year I wrote a column of my personal outlook of the year 2018 specified for the jewelers' industry and a macro view of the economy. It has been received well and this year I received several request to write again such a column. So, I have decided that for the thirst column of 2019, my 26th column for the magazine, I will do it again.

To download the PDF, please click here.
Magazine got launched 26 April 2019 in physical format and this is the text in Dutch:

Column De Juwelier Magazine – “Koffiedik kijken 2019” [PDF – Dutch].

Column – Alon Ben Joseph

“Koffiedik kijken in 2019”

De titel van deze column was bijna “Koffiedik kijken is niet meer mogelijk” geworden. Ik ken geen ondernemer of manager die het nog heeft over langetermijnstrategieen of zelfs middellange termijnen. De laatste tijd lijkt het wel of niemand meer dan een jaar vooruit durft te dromen, denken of plannen. Zo ook ik niet, want tijden worden steeds volatieler. Het koffiedik kijken vorig jaar ging niet al te makkelijk en was weinig positief. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik voor 2019 niet veel positiever ben. Inmiddels is het eerste kwartaal van 2018 bijna om en hebben we de invloedrijke beurzen in Genève (SIHH) en Bazel (BaselWorld) bezocht. In deze column ga ik daarom wederom een poging wagen om te voorspellen wat de rest van het jaar ons juweliers zal brengen. Ik heb dit opgesplitst in vijf rubrieken, waarvan de eerste drie gebaseerd zijn op mijn eigen ervaringen en trends die ik heb gezien, en de laatste twee op economische en globale ontwikkelingen

EDELSTENEN

Zoals ik elk jaar schrijf ben ik gek op edelstenen. Mijn bezoek aan BaselWorld begin ik standaard met een bezoek aan de hal met edelstenen. Dit jaar was het aantal standhouders daar (wéér) merkbaar minder, en de sfeer was bij de meesten die wél de moeite en investering hadden gedaan bovendien niet al te best. De twee grootste trends die ik vorig jaar opmerkte, zetten dit jaar door: de groei van de vraag naar lab-grown diamonds en de opkomst van de kleur groen, welke dit jaar echt tot volle bloei lijkt te komen.

JUWELEN

Voor mij was de start van 2019 zeer teleurstellend op juwelengebied. In Geneve worden er geen juwelen getoond en op BaselWorld zijn veel juwelenmerken afgevallen. Zodanig veel dat heel hal 2 zelfs dicht was.

De trend van geelgoud die paar jaar geleden ingezet is, blijft gestaag doorzetten. Een aantal nieuwe trends die ik meen gespot te hebben zijn:

-   Zwart: net als bij de horloges zien we veel zwart. Zowel zwarte edelstenen als zwart metaal, bijvoorbeeld door middel van zwart rhodium op goud, of DLC op titanium.

-   Sustainable: Vorig jaar heeft Chopard een grote statement gemaakt met ‘sustainable gold’ en je merkt dat steeds meer merken zich richten op duurzaamheid en ethisch verantwoorde productie.

-   Retro: Net als bij de horloge zien we de invloed van retro en vintage-stijlen toenemen bij juwelen.

-   Emaille: Emaille bij juwelen is weer helemaal terug. De koning der emaille bij juwelen is natuurlijk Victor Mayer en die hadden prachtige hedendaagse ontwerpen met emaille meegenomen naar Bazel.

-   Street style: Net als in de mode zie je invloeden van ‘street style’ terug in de nieuwe ontwerpen van juwelen, vaak geïnspireerd door hip hop artiesten.

HORLOGES

Ook bij de horloges was het geen revolutionair jaar. De trends van vorig jaar kabbelen schijnbaar rustig voort. Zwarte kasten zijn nog steeds populair en worden dit jaar ook veel met blauwe wijzerplaten gecombineerd. Bronzen kasten hadden we ook al eerder gezien, maar werden dit jaar (nog) meer met groene wijzerplaten gecombineerd. Het leek eerder een uitzonder dan regel als een merk géén model in deze combinatie presenteerde! Er wordt ook nog steeds veel geëxperimenteerd met innovatieve materialen voor  horlogekasten. De golf van bicolor welke vorig jaar aanzette leek dit jaar uitgegroeid tot een tsunami. Geelgoud met staal, roodgoud met staal, of nu zelfs brons met staal – de liefhebber kan zijn lol niet op.

Ik vond het wederom opvallend stil op het gebied van smartwatches. Ik had verwacht dat het gat dat Swatch Group achtergelaten had tijdens BaselWorld dit jaar opgevuld zou worden door Apple, Samsung en / of Garmin. Goed, misschien niet letterlijk, maar op zijn minst op het gebied van reuring en noviteiten. Deze merken waren echter niet te vinden en er werd ook geen woord gerept in de wandelgangen. Een gemiste kans?

Als wij de cijfers van de Zwitserse horloge-industrie analyseren zien wij dat zij 2018 afgesloten hebben met een respectabele groei van 6,3%. Nederland is het 16e land voor Zwitserse export met ruim CHF 267 miljoen, wat een een krimp van 1,9% inhoudt. De eerste twee maanden van 2019 laat een kleine groei zien van 2,1% in totaal, waar de export naar Nederland slechts toenam met 0,5%.*

NEDERLANDSE ECONOMIE

Vorige maand heb ik de eer gehad onze Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, te ontmoeten. Ondanks de turbulentie op de markt was hij gematigd positief te noemen over de Nederlandse economie in 2019. De ramingen van het CBS voor 2019 waren ook weer groei, maar een afnemende groei, van 2,6% in 2018 naar 2,2% dit jaar. De DNB waarschuwt wel: ‘De inflatie (HICP) komt in 2018 naar verwachting uit op 1,6% en loopt dan scherp op naar 2,7% in 2019, door de verhogingen van de energiebelastingen en het lage btw-tarief (van 6% naar 9%).’ Conclusie is dat de Nederlandse economie nog steeds op volle toeren draait, maar iedereen is voorzichtig, vooral ook omdat men bang is voor een vastgoedbubbel en de gevolgen van Brexit.

GLOBALE ECONOMIE

Deze column is daags na het verschuiven van de dead-line van Brexit geschreven. Iedereen hunkert inmiddels al twee jaar naar duidelijkheid over de toekomst van de EU, de gevolgen voor de economieën van de landen in deze regio en de invloeden op de daaraan gekoppelde valuta, maar de onzekerheid blijft voortduwen. Men probeert houvast te krijgen via de uitspraken van de centrale banken in de EU.

Ondanks dat aan het begin van 2019 de Europese Centrale Bank (ECB) aangaf te verwachten de rente te verhogen halverwege het jaar, werd in maart aangekondigd dat ze met een pakket aan maatregelen het economische tij proberen te keren. Zij kondigde dat ook aan dat ze dit jaar de rente niet meer zullen verhogen en dat vanaf september banken gemakkelijker toegang krijgen tot het leningenloket van de ECB. Dit besluit werd genomen omdat het begin van 2019 de groei- en inflatieprognoses drastisch zijn teruggeschroefd. De oorspronkelijk prognose van 1,9% groei dit jaar, kwam 0,6 procentpunt lager uit op 1,1%. De inflatie zal slechts 1,2% bedragen i.p.v. de oorspronkelijke prognose van 1,6%. De ECB-president Mario Draghi gaf als reden aan: “Het aanhouden van onzekerheden, gerelateerd aan geopolitieke factoren de dreiging van protectionisme en de kwetsbaarheden in opkomende markten lijken hun stempel te drukken op het economische sentiment.”

De specifieke externe factoren die Draghi noemde zijn de wereldwijde groeivertraging door problemen in China, de mogelijk afnemende groei in de VS en de handelsoorlog tussen deze twee supermachten. Als interne factoren noemde hij de verzwakkende Europese auto-industrie en de politieke situatie in Italië een risico voor de groei- en inflatieverwachtingen. Wel vond Draghi de kans op een recessie klein, vooral omdat de loongroei zich positief ontwikkelt. Hij benadrukte dat het gaat om een vertraging van de groei en geen krimp.

Buiten Europa is de turbulentie groter en blijven de factoren van invloed die ik vorige jaar al opsomde nog zeer actueel: Brexit, Trump’s protectionisme, de verdere opmars van Poetin, het dictatoriale gedrag van Erdogan, opmars van China, en het aanblijven van terroristische aanslagen over de hele wereld;

En zo kan ik wederom hele pagina’s vullen. Ik denk kortom dat er veel factoren zijn die de flinterdunne zijden draad waar de optimistische verwachtingen aan hangen voor 2019 kunnen doen knappen.

Dat het sentiment wereldwijd matig positief is voor 2019 en de vooruitzichten door niemand meer dat een jaar gemaakt worden, maakt mij wederom persoonlijk niet optimistisch over dit jaar. Van nature ben ik zeer positief van aard en zie het glas altijd halfvol, maar ik zie veel donkere wolken aan de horizon. Ik hoop dat deze snel verdampen en dat er wereldwijd zowel op politiek en economisch vlak rust zal ontstaan, waardoor wij allemaal weer bezig kunnen zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij navraag onder mede-ondernemers hoor ik veel uiteenlopende reacties, en graag verneem ik uw visie voor het rest van het jaar. Dat kan per e-mail of in de nieuwe (besloten) Facebook-groep van De Juwelier.

Reageren op deze column is mogelijk door een e-mail te sturen naar alon@oakconsultancy.com of te bellen naar Oak Consultancy, tel. 020-2602100. Aanvullende informatie is ook beschikbaar op www.OakConsultancy.com.

* Bron: http://www.fhs.swiss/pdf/mt3_180112_a.pdf

Leave a Reply