23rd column for trade magazine De Juwelier - Waarom is retro zo in?

Although I feel that I am not a real writer, I really enjoy writing columns for trade magazine De Juwelier. This is already my 23rd column in a row for them.
You can find every single article in PDF format on the Oak Consultancy page.

For the 5th column in 2018, I have decided to write about my passion for vintage items. I started wondering why I love designs from the 1960s so much and decided to dedicate my column to that topic titled in Dutch: "Why is retro so in?".

To download the PDF, please click here.
Magazine got launched 5 October 2018 in physical format and this is the text in Dutch:

23rd column by Alon Ben Joseph Oak Consultancy for De Juwelier Magazine

“Waarom is retro zo in?”

Ondanks dat ik zelf geboren ben in 1979 en getypeerd kan worden als een jaren 80 kind, ben ik altijd gek geweest op designobjecten uit de zestiger jaren. Tijdens de transitie van mijn tienerjaren naar mijn studentenjaren aan het eind van de jaren 90 verfijnde mijn persoonlijke smaak en voorkeuren, maar mijn bewondering voor horloges, auto’s, meubels en muziek uit de jaren 60 bleef overeind. Ik dacht dat het misschien zou overgaan, maar inmiddels leven wij in de jaren 10 van een nieuw millennium en ik ben nog steeds gek van die ontwerpen. Ik ging bij mijzelf te rade waarom dat was en of ik de enige was die zo bezeten is van ‘oude’ ontwerpen.

Het zal u niet ontgaan zijn: vintage en retro zijn enorm booming. Dit geldt voor kleding, meubels en natuurlijk horloges. De trend is niet bepaald nieuw en lijkt al zeker 10 jaar gaande. Er zijn geen strak omkaderde definities voor de term vintage, maar zelf hanteer ik de stelregel dat alles wat minimaal 25 jaar oud is bestempeld kan worden als zodanig. Retro is voor mij de moderne tegenhanger: klassieke en bewezen ontwerpen, maar nieuw geproduceerd. Heeft u meegeteld? Dit betekent inderdaad dat objecten uit mijn jeugd dus ook al vintage zijn. Ik word langzaam oud…

Vintage

Waarom is vintage zo populair? Ik heb hier lang over nagedacht en veel over gesproken met vrienden. Laten we voor het gemak horloges als voorbeeld nemen. Ik denk dat de volgende factoren een rol spelen;

-      Er zullen allereerst nooit méér horloges uit een bepaald productiejaar komen. Het worden er hooguit minder. De zeldzaamheid van een vintage horloge zal alleen maar toenemen. Zeker wanneer deze wordt afgezet tegen de toenemende vraag!

-      Het doen van de juiste aankoop vereist vaak daarnaast een zekere mate van kennis en een goed oog. Het vinden van het juiste model, in de juiste uitvoering en in de juiste staat, is een uitdagende jacht. Het horloge is de trofee.

-      Elk vintage horloge is bovendien uniek. Het draagt een geschiedenis met zich mee waarvan de sporen in meer of mindere mate zichtbaar zijn. Dat deze geschiedenis vaak onbekend is maakt het alleen maar spannender. Het staat de eigenaar toe af en toe weg te dromen over alle spannende avonturen die het horloge heeft beleefd in lang vervlogen tijden.

-      In algemene zin heeft men in tijden van onrust en crisis vaak behoefte aan stabiliteit en grijpt men vaak terug naar klassieke waarden en subtiliteit. Een oud horloge dient hierbij als tastbare herinnering aan een tijd waarin alles beter en simpeler was.

-      Tot slot koopt men ook vaak en graag horloges die in de eigen jeugd onbetaalbaar waren. Een horloge uit het geboortejaar is natuurlijk helemaal charmant!

Retro

Naast vintage zijn ook retro horloges zijn zeer in trek. Gezien de populariteit van vintage is dit makkelijk te verklaren:

-      De opmars van vintage is natuurlijk bij de producenten zelf niet onopgemerkt gebleven. Het is natuurlijk heel verleidelijk om op deze trein te springen door oude ontwerpen opnieuw in productie te nemen, al dan niet met aangepaste techniek.

-      Daarnaast zijn vintage horloges in veel gevallen schier onbetaalbaar geworden. Bovendien zijn niet alle oude horloges zijn even robuust en dus geschikt voor dagelijks gebruik. Om over waardedaling bij schade nog maar niet te spreken! Een moderne retro-versie vormt dan al snel een aantrekkelijk alternatief.

-      Als laatste kan vintage kan best een beetje intimiderend zijn. Hoe weet men dat alles nog helemaal origineel en juist is?  De enige manier om hier 100% zeker van te zijn is door een nieuw horloge te kopen. Natuurlijk bij de officiële dealer!

Tot slot wil ik met een scherpe noot eindigen: misschien zijn vintage en retro wel zo populair omdat er simpelweg weinig goede nieuwe designs uitkomen. Misschien wordt er niet baanbrekend ontworpen? Als ik nadenk over wat ik echt een prachtig ontwerp vind dat uitgekomen is in de afgelopen drie decennia, met de potentie om een verzamelaarsobject te worden, dat moet ik heel stevig nadenken. Na diep gegraven te hebben, zijn dit mijn suggesties: Aston Martin DB9 (2004), iPhone 5 (2012), ​Nike Free Flyknit (2012). Uiteraard kan ik niet anders dat eindigen met een horloge. Mijn suggestie is de Urwerk UR-103 (2003).

Mijn iconen

Wat zijn mijn favoriete vintage objecten vraagt u? Ik heb hieronder een lijstje gemaakt. Ik ben benieuwd naar welke ontwerpen en objecten u als iconisch beschouwd!

Horloges

-      Breitling Navitimer (1952): een calculator aan de pols van piloten. De mooiste is de uitvoering van 1969;

-      Omega Speedmaster (1957): misschien wel beste chronograaf ooit en in 1969 natuurlijk het eerste horloge op de maan;

-      Heuer Carrera (1963): dit horloge ademt  racerij en is bijzonder gebalanceerd qua design;

-      Heuer Monaco (1969): de eerste vierkante chronograaf, een echte stijlbreuk voor die tijd;

-      Omega PloProf (1970): een waar ‘form follows function’ polshorloge.

-      Casio G-Shock (1983): het ultiem robuuste digitale horloge;

-      Swatch (1983): Wat mij betreft geen uitleg nodig. Ik heb er nog steeds honderden in mijn privé collectie!

Reageren op deze column is mogelijk door een e-mail te sturen naar alon@oakconsultancy.com of te bellen naar Oak Consultancy, tel. 020-2602100. Aanvullende informatie is ook beschikbaar op OakConsultancy.com.

Leave a Reply