Internationale eFulfillment van omnichannel juweliers

Luxemerken zijn nog steeds passief met eCommerce, maar de statische houding kan deze merken duur te komen te staan. Veel mensen vragen zich af of er daadwerkelijk horloges en sieraden online gekocht worden en dus verkocht worden door etailers. Maar wat veel mensen niet weten is dat Amazon bijna net zo veel horloges en sieraden verkopen als de grootste pure player Bluenile.com die jaarlijks ruim 400 miljoen dollar omzetten.

Ondanks dat luxemerken nog steeds passief zijn met hun eCommerce strategie, zijn sinds het begin van deze eeuw horloges en juwelen met bedragen van ruim 5.000 altijd online te koop geweest. En, deze markt groeit heel rap. Tot 2008, het jaar dat AceJewelers.com live ging als eBoutique, verboden de luxemerken hun officiële dealers online te verkopen. Dit geldt nog steeds voor alle dealers van de luxemerken buiten de EU. De uitzondering is geldig voor officiële dealers van deze luxemerken in de EU, dankzij een uitspraak van de Europese Commissie onder leiding van Neelie Kroes.

 

Heritage 1881 Hong Kong Shopping Mall

 

To eCommerce, Or Not To eCommerce
De reden dat luxemerken, zoals Chanel, Fendi en Rolex, zo fel gekant zijn tegen ecommerce is omdat ze vinden dat de exclusiviteit van hun merken aangetast wordt en dat het namaak in de hand werkt. De creatieve directeur van Chanel, Karl Lagerfeld, heeft in 2009 aangegeven: “The Internet does not convey the unique feel and sophistication of luxury materials, refined tailoring and extraordinary attention to detail found in luxury fashion. Shopping for high fashion required a ‘multi-sensory environment’.”
Maar visies en opinies veranderen rap en zelfs Lagerfeld is overstag. Tijdens LeWeb 2011 [VIDEO] heeft Lagerfeld aangekondigd zijn eigen merk Karl Lagerfeld online verkocht ging worden via pure player Net-a-porter.com. De laatste twee jaar zijn veel merken overstag gegaan en keuren goed dat officiële (brick and mortar) retailers hun merken online mogen verkopen. Uiteraard zijn de merken ook gestart met het zelf verkopen via hun eigen websites. Tegenwoordig is het mogelijk een: Cartier juweel, Louis Vuitton tas, TAG Heuer horloge en Gucci outfit online te bestellen bij de merken zelf. Wel is frappant dat buiten de EU de luxemerken de retailers geen goedkeuring geven om online te mogen verkopen en het zelf wel doen.

 

Karl Lagerfeld sold online at net-a-porter.com

 

eFullfilment
Het is niet meer de vraag of luxemerken online moeten verkopen. En, het is ook niet meer de vraag of consumenten online luxe goederen willen aanschaffen. Nu is de vraag geworden: wat is de meest efficiënte manier om online luxe goederen te verkopen? Veel merken hebben geen of slechts gemiddeld tien jaar ervaring met retail (via eigen mon-brand winkels) en hebben amper ervaring met eCommerce. Richemont, moedermaatschappij van onder andere: Cartier, Montblanc, IWC, Panerai en nog veertien luxemerken, heeft eerder genoemde pure player Net-a-porter.com gekocht. Waarschijnlijk vanwege de know how van deze eBoutique, die als eerste premium modemerken online verkocht. Dus veel merken en retailers zou nog zoekende naar de beste modus. Er is in de luxe branche nog steeds sprake van een kanaalconflict, die in sommige branches wel al is uitgevochten en/of uitgekristalliseerd is. Daarbij worstelen luxemerken met geografische distributiemodellen, waar eCommerce liever natuurlijk geen rekening mee houdt. Dan komen er nog belangrijke zaken bij zoals: vreemde valuta, nationale BTW tarieven, importheffingen, vervoerders die geen hoge waardes aannemen, verzekeringen, retouren, persoonlijke contact centra, after sales service en omnichannel integratie. Kortom, het hele traject vanaf het moment dat de consument op de koopknop heeft gedrukt in een eBoutique tot aan de aflevering. Dit kan men samenvatten als eFulfilment.

 

Screen shot AceJewelers.com

 

Omnichannel juweliers
De Ace Luxury Group is zo een retailer die zich getransformeerd heeft van een ‘old school’ retailer met uitsluitend brick-and-mortar winkels naar een ‘new school’ omnichannel retailer die naast de fysieke winkels ook webshops opereert. Plus daarnaast een apart platform voor mCommerce opereert, actief is op social media en tot slot ook een boek (luxe catalogus) uitgeeft, dus voldoet aan de zogenaamde: bricks, clicks, ticks, smicks en flicks. Ace & Spyer Juweliers, opgericht in 1729, is de oudste juwelier van Amsterdam en was de eerste juwelier in Nederland die in 2008 een eBoutique starte voor luxe goederen. De horloges en sieraden werden meteen in twee talen gepresenteerd en wereldwijd verkocht. Vandaag bestaat de Ace Luxury Group uit drie fysieke winkels in Amsterdam (Ace & Dik Juweliers, Ace & Spyer Juweliers en Ace Trends) en drie eBoutiques (AceJewelers.com, AceTrends.com en AceEyewear.com), met bijbehorende mobile en social media strategieën. De websites houden rekening met Euro’s, Amerikaanse Dollars en Britse Ponden en maken onderscheid in prijs tussen een EU-consument (prijzen met BTW) en een niet-EU consument (BTW vrij winkelen).

 

Alon Ben Joseph

 

Alon Ben Joseph is een ondernemer met grote passie voor horloges, sieraden, diamanten en internet. Als eigenaar en directeur van de Ace Luxury Group was hij de eerste luxe juwelier in Nederland die een eBoutique lanceerde die officieel van de luxemerken online mocht verkopen in 2008. Deze passie worden vaak gedeeld tijdens vakgerelateerde evenementen, voor zowel juweliers, retailers als internet vakidioten.

Nodig Alon Ben Joseph uit om te komen spreken tijdens een evenement.

 

Leave a Reply